Paracetamol virker ikke på rygsmerter

Paracetamol virker ikke på rygsmerter

Skærmbillede 2014-07-31 kl. 21.53.06Følg med på facebook: tryk her

I løbet af livet vil alle mennesker have oplevet en grad af lændesmerter.

Og når vi rammes af ryggener er den hyppigste måde angribe vores smerter, ved at tage noget smertestillende (Paracetamol; fx pinex, pamol og panodil).

Et nyt studie sætter spørgsmålstegn ved om dette skal være den primære måde at angribe smerterne på.
I mandags blev jeg ringet op af en journalist fra DR der ville interview mig til at artikel, desværre kom der ingen artikel ud af det, men derfor vil jeg gerne dele undersøgelsen med jer.

Studiet: Efficacy of paracetamol for acute low-back pain: a double-blind, randomised controlled trial

Hvad er det nye i dette studie her:

Skærmbillede 2014-07-31 kl. 22.07.52Baggrunden for undersøgelse var at man ville have undersøgt de klinisk guidelines for akutte lændesmerter. Indtil nu har paracetamol været det første-valg til akutte lændesmerter og samtidig det råd man møder hos sin egen læge.

Derfor vil dette studie være med til at ændre vores måde at angribe rygsmerter.

Klassisk eksempel på rygsmerte ville være, at man opsøger sin læge der udlevere en henvisning til fysioterapi og en recept medicin. Nogen “gamle” læger råder til at holde sig i ro. Men med denne nye undersøgelse kunne noget tyde på, at besøget hos lægen kan undværes, at man ikke skal holde sig i ro, og man ikke behøves medicinen. Men at man kan forvente at rygsmerter tager 16-17 dage og den mest effektive løsning for akutte rygsmerter er manuel terapi efterfulgt af øvelser.

Da jeg er ude for sygesikringen i København skal man ikke have en henvisning, så man behøves ikke have været forbi egen læge for at få tid.

Se hvordan du bestiller tid her: Tryk her.Skærmbillede 2014-07-31 kl. 22.16.47

Undersøgelsen / studiet

Der deltog 1643 deltager i studiet med en gennemsnits alder på 45 år. Patienter kom fra 235 primary care centres in Sydney. Deltagerne i studiet blev opdelte i 3 grupper.

  • Et tredjedel modtaget regelmæssig doser af paracetamol; 3,990 mg pr. dag
  • En tredjedel tog paracetamol efter behov; up to 4,000 pr. dag “when required”
  • En tredjedel fik en falsk pille (placebo) i en måned

Hele Studiet viste at paracetamol ikke reducere intensiteten af den smerte, ej forbedre den søvnkvaliteten. Derudover fandt forskerne at gennemsnit helingstid uspecifik LBP var på 16 – 17 dage (reference).

Men hvad er alternativet?

Prof Christine Lin, forfatter på studiet, fortæller i nedenstående link: ” at der er andre måder at lindre rygsmerter på, og at det gælder om at være så aktiv som muligt og undgå sengeleje.

Mine erfaringer fra mine kroniske ryghold.

Skærmbillede 2014-07-31 kl. 22.17.39De patienter jeg møder til daglig har dog ofte brug for smertestillende medicin for at holde situationen ud og for at kunne bevæge sig mere. Man ovenstående studie viser jo hellere ikke paracetamol og superviserede øvelser og manuel terapi.

Så jeg tror ikke studiet ændre klinisk praksis imorgen. Men det kan være medvirkende til hvordan vi ser på rygsmerter om 10 år fra nu.

Min første tilgang til lændesmerte vil ofte bestå af en grundig undersøgelse, foretrukne behandling er Mulligans mobilisation with movement, sammen med Prague School Dynamic neuromuscular stabilisation principper for åndedræt, smerteundervisning og en række hjemme øvelser.

Referencer

http://www.bbc.com/news/health-28440007

http://www.georgeinstitute.org/media-releases/common-pain-relief-medicine-for-acute-low-back-pain-does-not-speed-recovery-new?utm_content=buffer85f8a&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)60805-9/abstract

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10987221/Paracetamol-fails-to-ease-low-back-pain.html

http://theconversation.com/put-down-the-paracetamol-its-just-a-placebo-for-low-back-pain-29572

http://www.cbc.ca/news/health/acetaminophen-doesn-t-reduce-lower-back-pain-trial-suggests-1.2716888?cmp=rss

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/07/24/0724144751.htm

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 317

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *