NSAID use associated with 30-50% increased risk of out-of-hospital cardiac arrest

NSAID use associated with 30-50% increased risk of out-of-hospital cardiac arrest

Skærmbillede 2017-05-18 kl. 23.56.17.png

Jeg har aldrig helt forstået anbefalingerne bag brugen af 2 x panodil og 2 x ipren 3 x om dagen i 10 dage. Måske der er nogen der kan hjælpe (udover højdosis i kort tid er bedst for maven). Hvor kommer denne anbefaling fra?

Et nyt dansk studie fra marts i år har set på sammenhængen mellem NSAIDs og risikoen for et pludseligt hjertestop (andre steder end hospitalet).

Man har kigget i data-basen hos 29,000 personer mellem 2001 og 2010 som har fået et hjertestop og set at der i 51% af tilfældende var blevet taget NSAID (ibuprofen) i en periode på 30 dage op til hjertestoppet. Resultater viser at der 31% forhøjet risiko for at udvikle et hjertestop ved brug af NSAID.

– use of any NSAID increased risk of cardiac arrest by 31% (odds ratio [OR] 1.31, 95% confidence interval [CI] 1.17 to 1.46)
– use of ibuprofen increased risk of cardiac arrest by 31% (OR 1.31, 95% CI 1.14 to 1.51)
– use of diclofenac increased risk of cardiac arrest by 50% (OR 1.50, 95% CI 1.23 to 1.82)
– use of naproxen was not associated with cardiac arrest, nor was use of COX-2 inhibitors.

Studiet beskriver selv en masse confounding variabler. Men sætter helt klart spørgsmålstegn ved brugen af NSAID. De anbefaler i stedet mindre paracetamol eller henvendelse til fysioterapeut ved muskel skader.

———————————————————–

Jeg har mange patienter der kommer fordi de har fået ovenstående anbefaling af praktiserende læge eller fysioterapeut.

Anbefalingerne er givet når der er mistanke om inflammation. I mange af tilfældende så finder jeg ikke nogen aktiv inflammation i min objektive undersøgelse og gennem min ultralydsscanner finder jeg heller ikke nogen doopler aktivitet.

Hvis ipren-kuren gives mod smerter, og ikke inflammation så tilfører iprener netop ikke mere smertelindre end panodiler? Og omvendt, gives iprenkuren mod inflammation, så kan man vel nøjes med iprener og undlade panodilerne. Så hvis der ikke er inflammation, bør NSAID så ikke forblive i glasset?

Der går også en “myte” om at da panodiler er muskelafslappende, så de er gode at bruge inden man skal sove, men hvis man skal være aktiv igennem dagen, så er Ipren bedre, da de ikke har en afslappende effekt. Men det vel ikke en god ide at tage smertestillende mod noget man alligevel har tænkt sig ignore tegnene fra?

Football Medicine Strategies #FFMED

Ibuprofen claimed to raise cardiac arrest risk by a third

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/news/2017-03-16-ibuprofen-claimed-to-raise-cardiac-arrest-risk-by-a-third/

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 313

Leave a Reply