Achillesskader What to do?

 

Achillessenen smerte.

Skærmbillede 2014-06-28 kl. 22.42.34– achilles mere end en græsk gud

Ifølge græsk mytologi, er den legendariske kriger Achilles usårlig undtagen ved hans hæl. Det er skrevet i Iliaden, at han døde på grund af en pil, der gennemborede hans akillessene, dermed “akilleshælen” kom til at symbolisere en persons primære svaghed.

Akut skade.

Den akutte achilles ruptur sker ved pludselig intens smerte i achillessenen og der kan somme tider høres et smæld eller at udøver får følelsen af at være sparket på senen.

Spørgeskema
Victorian Institute Of Sport Assesment (VISA-A) – achilles visa-a-dk2.
(Skemaet er udviklet i 2001 og VISA-A har vist sig, at kunne skelne mellem patienter med kronisk overbelastede og raske achillessener. 

VISA-A består af 10 spørgsmål, hvor man svaret angives som et tal mellem 1-10 med 10 svarende til helt rask. Der kan således opnås i alt 100 Skærmbillede 2014-06-28 kl. 23.48.29point. I ovennævnte review findes en score på >94, som tegn på at senen er rask. Patienter med syge sener kan score den syge sene til 20-30 point, hvilket giver mulighed for at monitorere behandlingseffekt og lignende. Personer, der har achilles tendinopati kunne ikke scorer højere end 70)

Undersøgelse:

Ved ruptur laves specifikke test som Thompson/squeeze test.

IMG_2239Sportstape:
I nogle tilfælde kan vi korrigere achillessenen ved at tapen den i den mest aflastede retning. Her er det ofte Mulligan Concept teknikker vi benytter eller alminde McConell teknikker. Det er dog væsentlig forskellige.

 

3 forskellige guidelines til achilles genoptræning.

 

Flere øvelser

 

 

 

 

Brukner & khan: Clinical Sports Medicine cap. om calf muscle og achilles tendon

http://physioedge.com.au/plantar-fasciopathy-anatomy-and-identification-video/

Achilles

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 304

Leave a Reply