Søren Rohde – og triatlet på eliteniveau.

10 skarpe spørgsmål til Søren Rohde, triatlet på eliteniveau, om hans sport -og skadesforebyggelse.

Skærmbillede 2014-08-23 kl. 00.55.41

Dette interview er det første interview i rækken af fantastiske sportspersoner jeg møder i min dagligdag, og deres håndtering af skavanker og skader.

Jeg er blevet fascineret og smittet af Søren Rohdes entusiasme og tilgang til triatlonsporten, og med dette indlæg håber jeg at I vil nyde nogle af de refleksioner og tanker Søren har gjort sig i forhold til at holde sig selv optimeret og skadesfri.

 Er du interesseret i at følge med i hvordan jeg behandler, og min tilgang til skader og genoptræning, kan du følge med på facebook: tryk her

1. Søren, kan du kort forklare hvad triatlon går ud på:

Triatlon er jo en spændende ting; mange tror at det er tre forskellige sportsgrene, jeg plejer at beskrive det som én sportsgren hvor du svømmer, cykler og løber. Det hele skal ses i en sammenhæng, og det med at være eliteudøver betyder ‘bare’ at når jeg er til stævner så går jeg efter topplaceringer.

2. Kan du ikke dele nogle af karrierens højdepunkter indtil videre.

Jeg havde min første sæson sidste år. Det hele var meget overvældende fordi jeg meget hurtig kom til dette her topniveau. Det endte i 2013 med at jeg blev nummer 3 til Ironman København i min aldersgruppe. Det er ret stort at få en podieplacering til sit første stævne. I denne sæson har det været svært at skulle leve op til nogle af forventningerne der er blevet skabt. Der har været nogle race der gik godt; jeg kørte Powerman stævnet som er en duatlon, hvor du løber, cykler og løber. Her fik jeg en 2. plads. Så havde jeg et godt race til halv-ironman i Haderslev, hvor jeg blev nummer to i elitefeltet. Det var også første gang jeg fik nogle penge ind på kontoen, det var egentlig ret sjovt, og gav mig en udsigt til at man rent faktisk godt kunne leve af sin sport. Mit sidste resultat var nede i Frankfurt, som er Europamesterskabet. Der var jeg under niveau. Jeg blev ca. nr. 100 overall ud af godt 3000. Så det var både en god og dårlig dag, men stadig 15-20 minutter for langsomt.

Skærmbillede 2014-08-23 kl. 00.54.35

3. Hvad betyder det for dig at være god til din sport og hvad motivere dig?

I triatlon er det dejlige, at du aldrig opnår perfektion. Det vil sige at du hele tiden prøver at opnå det optimale niveau. Du jagter hele tiden små forbedringer. Når man har et dårlig løb er man bare endnu mere motiveret for at komme tilbage og finde nye måder hvorpå du kan forbedre dig. Og man finder meget hurtig ud af at det perfekte Ironman-løb ikke rigtig findes. Det er derfor en On-going proces hele tiden at jagte og blive bedre. Der er altid noget man kan sætte fingeren på, og en relativ forbedring man kan jagte.

4. Er det at være en topatlet blot en sport eller er det en livsstil?

Triatlon er helt klart en livsstil. Nogle gange er man da også i tvivl om det afkald man giver på så mange forskellige ting er det værd. Men ligeså snart jeg tænker over det, så bliver jeg hurtig bekræftet i at det er triatlon jeg lever og ånder for. Der er træning, og så må alt andet komme i anden række. Når den graduering kommer op i ens hoved, så viser det bare at det er det rigtige man laver og det man brænder for. Derfor er det helt fint for mig at give afkald på en masse andre ting, og skrue forventninger ned på job, studie osv.

10558479_10152267567535784_1116065390_o

4.1 Var der et punkt der gjorde at du committed dig til denne sport.

Der var ikke noget specielt point of no-return, men alle mine træningskammerater har alle sammen bekræftet mig i at sige; gå nu efter det her nu, så kan man altid starte forfra og prøve noget ambitiøst jobmæssigt når du har udlevet denne her drøm.

4.2 Hvad ville du sige er den hårdeste del af din sport?Skærmbillede 2014-08-23 kl. 00.53.06

Det hårdeste er jo nok alt det der gemmer sig bag gardinet. Det folk ser er jo når man står på podiet eller laver noget flot. Så tænker folk, nåja, han træner også meget, det super flot. Men alle de morgener kl. 5.45, når vækkeuret ringer og man skal op og træne, det er ofte ret svært at sige, at hele verden ligger og sover nu, men du skal altså ud og træne nu, ellers har du ikke tid til at træne det andet træningspas der ligger efter arbejde. Det er her spørgsmålstegnene kommer. Er det her virkelig det værd. Man ofrer så meget og det hele virker stramt, men når man tjekker ind i svømmehallen og der er 50 andre mennesker der laver nøjagtig det samme, så giver det sig selv. Så for mig er det ikke hårdt. Men udadtil kan det godt virke som at man giver afkald på meget.

5. Med al den træning, har du nogensinde været skadet i løbet af din karriere?

Jeg har heldigvis været nogenlunde skadesfri, hvilket man kun kan være taknemmelig for. Men jeg har haft forskellige skavanker, haft problemer med achillessenen og jeg har haft en mindre enkel fiberskade i læggen. Men ellers ikke noget inden for det sidste års tid.

6. Når du har været har været ramt af så få skavanker, tror du det skyldes din måde at angribe triatlonsporten på. Laver du noget forebyggende?

Skærmbillede 2014-08-23 kl. 00.54.13I triatlon snakker folk ofte om mængde, mængde, mængde og tid, tid og tid. Men der føler jeg, at jeg er rigtig god til at bakke ud, når jeg føler at jeg er træt, da det ofte er der din overbelastning kommer. Hvis du er for træt til at træne, så er du ikke god nok til at opretholde din løbeteknik og der kan meget hurtig opstå en skade.

Jeg bruger en masse dynamisk styrketræning til at forebygge skader. Men en stor del af at være skadesfri er at kunne bakke ud når man er træt, så man har en krop der er klar til at adaptere den træning som kroppen påføres. Inden jeg tager ud og løber prøver jeg at lave noget dynamisk opvarmning, så mine svage punkter er klar til træningen jeg skal udføre. Generelt sørger jeg for at være udhvilet og stærk i de svage punkter jeg har.

7. Kan du ikke fortælle om din træningsmængde?

I triatlonverdenen bliver du målt på hvor meget du træner og hvor langt du træner. Det kaldes Junk-miles. Jeg har dog en anden opfattelse. Der skal være et formål med hver træning. Jeg træner aldrig uden et formål. Så tidsmæssigt kan det svinge fra 10 til 20 timer. Jeg har en træner der hjælper mig med mine formål. Han træner efter et meget specifikt koncept, en metode hvor man fx kører 3 uger hårdt, og så har man nogle lette uger hvor man kører mere i 14-dages blokke.

Skærmbillede 2014-08-23 kl. 00.52.247. 1 Hvordan måler du om du er træt?

Jeg bruger meget min hvilepuls om morgenen til at determinere hvornår jeg skal være opmærksom på at jeg er træt. Det vil sige, at når jeg har et højere hvilepulsniveau end jeg plejer, vil jeg være ekstra opmærksom på om jeg er træt. For i den udholdenhedstræning jeg laver, må træningen ikke føles så ulidelig at jeg ikke synes det er sjovt. For når det ikke er sjovt at presse sig og man ikke har overskuet til at pushe på, så er der en alarmklokke der fortæller mig at det måske er i dag du har mulighed for at lave andet træning eller slappe af.

Jo mere du træner, jo nemmere har du også ved at kende alle disse faresignaler. Hvilepulsen er et meget nøgternt mål. Jeg har målt min hvilepuls til 38-40 slag og når jeg har været igennem en hård session kan jeg godt vågne med 45-48 slag. Jeg bruger en app der via kameraet på min finger kan måle min puls. Jeg har testet den og sammenlignet med min pulsbælte, og app’en viser nøjagtigt det samme som mit Garmin ur.

Link til app’en: https://itunes.apple.com/dk/app/instant-heart-rate-heart-rate/id409625068?mt=8

8. Udover alt denne triatlon træning, så må der vel også være noget styrketræning og stabilitetstræning?

Skærmbillede 2014-08-23 kl. 00.55.32Jeg træner meget sæsonspecifikt. Når jeg er i off-season, vil jeg arbejde med nogle meget specifikke muskelgrupper, og det er netop med tung styrketræning hvor jeg kører 2-5 repetitioner af 2 til 3 sæt. Såsom dødløft og squat. Når vi bevæger os længere hen mod well-season, så skruer vi ned for de specifikke muskler og arbejder lidt mere med nogle helkropsøvelser. Jeg har arbejdet meget med TRX som både træner mobilitet og stabilitet. Det har jeg fundet utrolig brugbart, og har ikke haft problemer med at være brudt sammen selv efter mange timer i sadlen. Der er rigtig mange der hader at styrketræne. Jeg elsker det virkelig, for det er så anderledes i forhold til alt det udholdenhedstræning. Det kræver koncentration på et helt andet niveau. For mig er det nærmest et afbræk i min daglige træning, når man får lov til at styrketræne.

8.1 Er der en bestemt årsag til at du delt din styrketræning op på den måde du har.

10564506_10152267568620784_340671934_oI off-season kan du sagtens træne til dine muskler ikke kan mere, men det er der bare ikke rum til når vi går ind i sæsonen. Der har du brug for noget andet der ikke er særlig muskulært krævende, men stadig super givende da du træner uden at påføre kroppen særlig meget stress. Det er i præ-træningen du har brug for stabilitet, så ved at træne uden så meget vægt giver det i stedet en form for muskulær hukommelse i form af balance.

9. Rent praktisk kan du ikke fortælle hvordan du planlægger din træning.

Når jeg træner så er jeg meget observant på at køre de hårde dage hårdt, og de rolige dage roligt. Det vil sige, at min styrketræning ofte vil ligge i slutningen af, at jeg har kørt enten et cykelpas, løbepas eller cykel/løbe pas. Så ved jeg, at jeg har nogle rolige dage hvor min krop kan restituere. I stedet for dette, er der mange der vil dele det op, så de har en rolig dag for udholdenhedstræning og så styrketræne. Men i min optik har du ikke brugt din rolige dag ordentligt, da du så vil blive træt af din styrketræning, og derfor ikke er optimalt forberedt til dit næste hårde træningspas der vil ligge dagen efter. Derfor, når jeg træner roligt, så er det rigtigt roligt, men hvor man stadig holder sig lidt i gang, men når jeg kører på, så kører jeg også rigtig på.

Søvnen går jeg også rigtig meget op i. Jeg er meget skrøbelig på det punkt. Hvis jeg ikke får 7-8 timer en nat, så har jeg en rigtig dårlig dag. Så jeg går meget op i at passe min søvn, specielt de dage hvor jeg skal op og svømme kl. 06.00, der prøver at jeg ligge i min seng tids nok til at jeg er forberedt til næste dag.

10. Tusind tak til Søren for den inspirerende indsigt i hans sport. Det sidste spørgsmål er; Har du nogle gode råd til søndagens deltagere ved Copenhagen Ironman eller hvis man får lyst til at løbe næste år. 

Svømning: Vandet er blevet koldere her de sidste par dage, hvilket betyder at det er ekstra vigtigt at få varmet godt op inden start, således at man ikke får et kuldechok når starten går. Dette kan gøres ved let løb inden man hopper i våddragten, samt lidt længere og roligere opvarmning i vandet. Ydermere er det klogt at benytte to badehætter, samt ørepropper når vandtemperaturen er lav.

Cykling: Når vejret har artet sig som det har, med kraftig regn de seneste par dage, er det vigtigt at få nok reservedele med på cykelturen, da der er større risiko for punkteringer. Det ville være ærgerligt at skulle udgå, grundet at slangerne eller CO2 patronerne er sluppet op. Ved lav temperatur på cyklen: Ekstra tøj (Skosnuder, løse ærmer, strømper), indtag mindre energi (kroppen bruger mindre energi, når den ikke skal køle kropstemperaturen).

Løb: Energiindtaget er alfa og omega på løbet, da man ofte kan glemme det eller fravælge det, da det ikke er lige så nemt at indtage energi, som det er på cyklen. Et godt råd er derfor at gå igennem depoterne, så man er sikker på at få indtaget nok. De 10 sekunder, man bruger på at gå igennem et depot, vil komme en mange gange tilgode, når man slipper for at gå senere på ruten. Ellers er det bare om at nyde det!!

Tusind tak til Søren for den inspirerende indsigt i hans sport. 

Hos Søernes Fysioterapi arbejder vi med at få alle til at kunne deltage i deres sport eller fungere normalt i deres dagligdag. Hvis du i dagligdagen går med smerter eller gener der ikke vil gå væk af sig selv så kan du booke en behandling hos mig her:

Er du interesserede i en behandling kan du skrive til mig.: Nu kan du bestille tid til behandling online

Skærmbillede 2014-08-23 kl. 00.54.23søren IM

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 317

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *