Fodbold verdensmesterskaberne i Brasilien blev en succes ud fra det minimale omfang af skader.

Er du interesseret i at følge med i hvordan jeg behandler, og min tilgang til skader og genoptræning, kan du følge med på facebook: tryk herSkærmbillede 2014-08-30 kl. 16.44.23 Skærmbillede 2014-08-30 kl. 16.45.35

Et succesfuldt VM er overstået. Ikke bare succesfuldt for de nationer der klarede sig godt, i særdeleshed de tyske verdensmestre, men også succesfuldt for de fysioterapeuter, læger, personlige træner, assistent trænere og landstrænere der omgiver spillerne i det daglige.

For  ved dette VM har omfanget af skader været reducerede med op til 40% i forhold til tidligere verdensmesterskaber.

Selvfølgelig vil dette VM blive husket for Neymars rygskade (Læs også; Kan Neymar spille med en brækket ryghvivlen), og man kan være sikker på at brasilianerne vil mene at de kunne have vundet VM hvis de havde haft ham til rådighed.

Uruguay havde også en alvorlig hjernerystelse på en Á Pereira der burde være udskiftet mod Italien. Læs mere om hjernerystelser her: The danger of head injuries

Skærmbillede 2014-08-31 kl. 15.45.42Skærmbillede 2014-08-31 kl. 15.46.01

 

 

 

 

 

 

40% færre skader – Tillykke til FIFA’s Forskningscenter (F-MARC)
Men set bort fra de to ovenstående skader kan FIFA og deres medicinsk forskningscenter (F-MARC) være stolte.
Ved dette VM har der været en reduktion af skader  på 40% i forhold til tidligere verdensmesterskaber.

Red is number of injuries reported per game, orange is number of injuries per game that led to time loss.
Red is number of injuries reported per game, orange is number of injuries per game that led to time loss.

Denne store reduktion skyldes sandsynligvis at spillerne er ankommet til VM mere udhvilet og restituerede. For et par år siden blev det vedtaget at nationale ligaer skulle slutte mininum 1o uger inden i slutrunde, således at spillerne ikke var for trætte til at præstere til VM.

En anden forklaring er dommerlinje har slået hårdere ned på  farlige taklinger i kampene. Hvilket også ses i antallet af uddelte røde kort unde dette år World Cup var antallet 10 røde kort, mod  17 røde kort i Sydafrika 2010 og 28 røde kort i Tyskland 2006.

Skærmbillede 2014-08-30 kl. 16.45.46Skærmbillede 2014-08-30 kl. 16.46.02Men den vigtigste forklaring kan være at spillerne, trænerne og omgivelserne i klubberne sætter større fokus på forebyggelse.

Tidligere har fysioterapeuter og andre fagpersoner rangeret lavt i hierarkiet hos elitehold. Dette har gennem min erfaring nok været fordi at der har været divergens mellem fysioterapeuten mission om at beskytte spillerne for at undgå yderligere skade kontra trænernes- og spillernes egnet ønske om at få lov til at spille.

Men denne hierakiske magtpositionering er mange steder ved at ændre sig; læger og fysioterapeuter bliver mere og mere synlige i klubberne og hvor de får plads til at indfører deres forebyggende træningssessioner og skadet spillere bliver ikke efterladt i baglokale til kedelige øvelser sammen med en fysioterapeutstuderende der har fået et studiejob.

Hvad bliver der så gjort?
Endelig begynder vi at se at der bliver taget højde for stabilitet-, balance-, dynamisk neuromotoriske bevægelse under øvelserne, der bliver kigget på træthed- og søvnmønstre, fatique (muskulær og neuralt), spillernes egne mindset- og sportcoaching, altsammen faktorer der gør at idrætsudøveren committer sig mere til den træningsplan han får forelagt.
I den her forbindelse er det vigtig at sige at der rigtig lav evidens for de testbatterier der findes, og hvis skal nok være påpasselig med at være alt for biomekanisk i sin tænkning, men mere have en neuromotorisk tilgang til øvelserne alt efter formål.

Læs også mit tidligere blogindlæg 
Hvad koster en ukampdygtig spiller vs. ansæt en god fysioterapeut til ordentlige forhold

Ovenstående bygger på Mike Davison (Isokinetic managing director of Isokinetic and host of Football Medicine Conference) nyhedsbrev fra august.

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 313

Leave a Reply