Sportsfysioterapi og tænder

Sportsfysioterapi og tænder

Tænder får ofte skader som et resultat af et traume. Dette traume kan være forudsaget af et bid, et stød eller slag til hovedet og kan ske under sport såvel som at vælte på cykel.
Hvis du har en knækket tand, bør du søge tandlæge øjeblikkeligt.
Hvad kan du selv gøre?
Det du selv kan gøre er at holde tanden fugtig i mundvand evt. skylle tanden (ikke skrubbe – enhver tørring af cellerne på rodoverfladen kan ødelægge tanden) og sætte tanden på plads i kæben. Opbevares tanden i vand kan tanden tage skade pga. pH-værdien og fordi at osmolariteten er lav sammenlignet med normal celle tryk og vil forårsage skade på tanden.
Hos børn / unge, hvor det er mælketanden der falder ud, der skal man lade være med at sætte tanden retur pga. risikoen for at beskade den “voksne” tand. Alternativt kan tanden puttes i mælkskylle tanden.
Skærmbillede 2016-03-14 kl. 08.41.43
Hvad betyder det for dig som sportsfysioterapeut?
Er du behandler ved en træning, kamp eller sportsstævne og en atlet misterne tænderne i som i ovenstående video. Her kan du opbevare tanden i mælk indtil atleten har genvundet et normalt niveau af bevidsthed.

Derfor kan det være vigtig at have en lille beholder med mælk sammen i sin førstehjælpstaske (First aim dental kit).

Af højrisiko sportsgrene er selv sportsgrene med høj fart såsom cykling, slag med hovet såsom boksning/MMA, men de seneste har der også været fokus på det i forbindelse med fodbold hvor især Luis Suarez har været i centrum.

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 305

Leave a Reply