Fascia Plantaris / Plantar fasciitis.

FSkærmbillede 2014-11-04 kl. 23.14.56ascia Plantaris / Plantar fasciitis / plantar fasciopathy / svangbuesmerter

I weekenden støtte jeg igen på en træls skade. Fascia Plantaris / Plantar fasciitis bekendtskabet, som jeg efterhånden har mødt et par gange.

I dette tilfælde havde jeg en håndboldspiller med begyndende irritation i svangsenen og palpationsømhed foran hælknogle området. Denne irritation blev tydeligere når jeg satte storetåen på stræk, mens jeg trykkede i det forreste område af hælen.Skærmbillede 2014-07-13 kl. 09.29.53

Det som påvirkes under denne test (strækker storetåen) er fodens fascia plantaris der går fra hælknoglen frem til tæerne. Fascia Plantaris har en bærende rolle i svangens længdebuen.


Behandling

Skærmbillede 2015-11-28 kl. 10.45.56Et nye nyere dansk studie foreslår at high-load strength (HLS) træning er vejen mod en effektiv behandling af Plantar Fasciitis. I studiet opstiller de high-load strength træning over for Plantar Specifik stretching. Herefter fulgte man udviklingen gennem Foot Function Index score, der blev målt efter hhv. 3, 6 og 12 måneder. På 3. måneders follow-up, havde den randomiserede gruppe der lavede HLS-træning større effekt end den gruppe der stræk ud. Men på follow-up efter 12 måneder var der ingen forskel på de to grupper. Derfor tyder noget på, at hvis man gerne vil hurtig retur til sport, så kan det være fordeltagtigt at lave HLS-træning.

Skærmbillede 2014-11-04 kl. 21.59.43
Rathleff MS, Mølgaard CM, Fredberg U, et al. High-load strength training improves outcome in patients with plantar fasciitis: A randomized controlled trial with 12-month follow-up. Scand J Med Sci Spor 2014:n/a-n/a doi: 10.1111/sms.12313[published Online First: Epub Date]|

Øvelse 1 (Plantar fasciiti udspænding)

  1. Skærmbillede 2014-11-04 kl. 23.41.23Sæt tæerne på stræk.
  2. Find det smertefulde område.
  3. Stræk foden, patienten instrueres i at holde fingeren i det smertefulde område mens han udspænder tæerne. Udfør strækket 10 gange i 10 sekunder tre gange per dag.

Øvelse 2 (High-load styrketræning)

High-load styrketræning består af hæl-løft ved dobbelt ben-hælløft, single-leg hælløft.

Skærmbillede 2014-11-29 kl. 12.07.26

Ved at ligge et håndklæde under tæerne aktiverer man yderligere den vifteformet Fascie plantaris-sene. For at deltagerne udførte øvelserne ens, blev de bedt om udføre øvelsen ved at lave en 3 sekunder koncentrisk fase (det skulle tage 3 sekunder at komme op på tæer), tage tre sekunder excentrisk fase (det skulle tage 3 sekunder at sænke sig helt ned), og der skulle være 2 sekunder isometrisk fase (pause på toppen af øvelsen). Det vil sige 3-2-3-0 øvelse. Øvelsen gentages 12 x af 3 sæt. 2 uger efter denne træning øger man belastningen ved fx. at tage en rygsæk på ryggen med tunge bøger.

Øvelse 3 (løft tæer, spred tæer)

  • Skærmbillede 2014-12-15 kl. 15.43.20 Foden træner sig selv. Har du tendens til at foden falder sammen, så løft og spred tæerne som en vifte mens du udfører øvelserne. I denne position kan du så gå ned i knæbøjning. Du må ikke slippe underladet med storetåens trædepude.
  • Skærmbillede 2014-11-05 kl. 07.23.25Træn foden med vægt på hele foden – altså at støtte på hele foden (tripoden), og ikke lægge for meget vægt på et enkelt punkt. Altså både vægt på hælen, lilletåens trædepude og storetåens trædepude.

Tape-tekniker.

Afhængig af symptomerne kan man med forskellige tape-teknikker reducere loadet på svangbuen og dermed fascie plantaris.

Skal man træne eller spille kamp vil jeg anbefale at benytte en hvid sportstape til at reducere loadet på svangbuen (fig 1).

Skærmbillede 2014-11-05 kl. 07.21.39
Fig 1

Har man irritation men skal kunne deltage i daglige aktiviter, så vil jeg anbefale en Mulligan Concept tape teknik, hvor man trækker hælen medialt. Det gøres ved at sætte tapen fast på laterale side af calcanus, lave en mobilisering og trække tapen frem op over ankelledet (fig 2). Tapen skal følge principperne af Mulligan Method.

Skærmbillede 2014-11-05 kl. 09.23.26
Fig 2

I nogen tilfælde vil jeg vælge at benytte kinesiotape (Fig 3). Når jeg vælger kinesiotapen så er det med sammen baggrund som for Mulligan tapen. Her sætter jeg dog tapen langs Fascia Plantaris senen. Tapen skal følge principperne af Kenzo Kase og kinesiotape (der findes mange brugbare youtube-video eller bøger på nettet).

Læs mere omkring min brug af kinesiotape her og se priserne for hvad jeg sælger kinesiotape for her. 

Skærmbillede 2014-11-04 kl. 22.52.37
Fig 3

 Referencer 

Skærmbillede 2014-11-04 kl. 23.39.25

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 313

Leave a Reply