Akutte skader. Hvad skal jeg gøre?

Akutte skader. Hvad skal jeg gøre?

Skærmbillede 2015-08-19 kl. 22.56.20

Kom gerne med feedback til om denne artikel har relevans for jer.

PRICEM

  • Protect
  • REST
  • ICE
  • Compression
  • Elevation
  • Mobilization

Der har været en tildens til stor forvirring omkring R i RICEM er man nu gået over til at bruge udtrykket PRICEM. Hvor P’et står for Protect. Altså, at der ikke skal ske yderligere skade mod foden. Det er der så adskiller P og R, at hvis vi ændre opfattelsen af at fx. ankel mere skal beskyttes end holdes i ro, og at M kan startet umiddelbart med det samme inden for smertefrihed.

POLICE

På denne gode løbeblog er det forslået at
skifte RICEM ud med POLICE, hvor Rest er byttet ud med Optimal Loading hvilket også giver god mening – men altså, det er jo det samme som RICEM. http://www.running-physio.com/acute/

PRICE needs updating, should we call the POLICE? C M Bleakley, P Glasgow, D C MacAuley Br J Sports Med 2012;46:4 220-221 Published Online First: 7 September 2011 doi:10.1136/bjsports-2011-090297
PRICE needs updating, should we call the POLICE?
C M Bleakley, P Glasgow, D C MacAuley
Br J Sports Med 2012;46:4 220-221 Published Online First: 7 September 2011 doi:10.1136/bjsports-2011-090297

MEAT

  • Movement,
  • Exercise,
  • Analgesics,
  • Treatments

Movement: kontrolleret bevægelse af de ramte led kan stimulere bSkærmbillede 2014-06-09 kl. 11.16.21lodgennemstrømning, reducerer dannelsen af uhensigtsmæssigt kollagen væv (arvæv), og effektivt at forbedre inddrivelsen. Et Cochrane review (Kerkhoffs et al. 2002) viste hos patienter med ankel forstuvninger som blev behandlet med egne aktive funktionel mobiliseringer snarere end immobilisering, disse personer havde mindre hævelse.

Exercise: Bleakley et al (2010) viste at styrke, AROM (aktive range of motion)-øvelser og stabilitetsøvelser sammen med RICE forbedrede funktion og vægtbærende hos patienter efter akut ankel forstuvning.

Analgesics: Det foreslås, at atleter med høje niveauer af smerte kan bruge smertestillende midler i genoptræning.

Treatments: atleter bør søge behandlinger såsom fysioterapi (gerne Mulligan terapeuter), med henblik på at få den rette guidance til hvordan hvornår man kan starte sport op igen.

Den akutte skade. Case fra Homeless World Cup.
En fodboldspiller vrider om og bliver båret ud til vores behandlingstelt da spilleren ikke kan støtte på foden pga. smerte. Ingen ved hvor slemt det er. Træner som er dårlig til at tale engelsk peger på foden, fagter med armen (imitere et tryk på en dåse og siger samtidig Sssss og spørger om den er Kaput?. Spilleren græder nu. Jeg ved godt træneren mener i-cespay is. Jeg ligger compression inden for 2-3 min efter vridet. Spiller bliver bedt om Protect/Ro = I udelades. M bliver påbegyndt inden for smertegrænsen og uden støtte. Træneren bliver beroliget og det smitter af på spilleren der selv begynder at bevæge foden minimalt. Smerteteori omkring ankelskader forklares. Der aftales, at se hvad status er senere på dagen (ca. 1-2 timer) og dagen efter (ca. 15 timer efter skade). Status efter en time. Hævelse, minimal smerte, humper. Status efter et døgn. Minimal hævelse, ingen smerte, alm. gang, smerte ved fodboldbevægelser. Foden tapes op med en MWM-tape. Spilleren er rolig og tryg ved situationen. Ingen ved selvfølgelig hvad status ville være hvis kun I og E også blev udført eller hvis der havde været I tilstede.

 

Skærmbillede 2015-02-17 kl. 22.59.03Skærmbillede 2015-02-17 kl. 23.00.59

Læs også

Acute Soft Tissue Injury Treatment – PhysioinSport Guidelines


http://simonkirkegaard.dk/den-bedste-behandling-af-akutte-skader-hvad-ved-vi-egentlig/

Cold water immersion to improve postexercise recovery: a meta-analysis.

Topical cooling (icing) delays recovery from eccentric exercise-induced muscle damage.

Kerkhoffs GMMJ, Rowe BH, Assendelft WJJ, Kelly KD, Struijs PAA, van Dijk CN. Immobilisation and functional treatment for acute lateral ankle ligament injuries in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2002, Issue 3.

Bleakley CT, O’Connor SR, Tully MA, Rocke LG, MacAuley D, Bradbury I, et al (2010). Effect of accelerated rehabilitation on function after ankle sprain: randomised controlled trial. BMJ 340

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yXT012us9ng#at=109

Topical cooling (icing) delays recovery from eccentric exercise-induced muscle damage.

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 305

Leave a Reply