Av, der sprang mit ALL-ligament i knæet

Anatomien ændre sig konstant. En belgisk forskergruppen fremviste i forrige i uge, at der fandtes et hidtil ukendt Ligament i knæet. Et dissekerede billede af ligamentet har i ugens løb fyldt meget på min facebook- og twitter væg, men er det overhovedet interessant at forholde sig til ligamentet i genoptræning.

Man skulle ellers tro, at man havde fundet frem til de strukturer og ligamenter der er knæet.

I 1879 hævdede den franske kirurg Paul Segonds, at der eksisterede et hidtil ukendt ligament i knæet. Det er denne gamle antagelse der har fået den belgiske forskergruppe til at gennemføre et studie på 41 knæ. Forekomsten af det ‘nye’ atnterolaterale (ALL) ligament blev fundet i 40 af de undersøgte knæ.

Skærmbillede 2013-11-09 kl. 12.50.45Skærmbillede 2013-11-09 kl. 11.56.09
Den belgiske forskergruppe havde undrede sig over hvorfor mange patienter stadig oplevede usikkerhed “give-away-sign” i knæet trods vellykket ACL reparation. Og trods en god rehabilitering havde patienter knæleddet stadig en følelse af at falde ud ved ‘Cutting’- eller ‘pivoting’ (=retningsskift) bevægelser som er almindelige i mange knækrævende sportsgrene som fx Football, Basketball, Skiing, Gymnastics og Tennis.

Skærmbillede 2013-11-07 kl. 09.32.25
.
Konklusion:
Det anterolateral ligament ALL, som nogen steder betegnes som “mid-third lateral capsular ligament” kan have en rolle i at sikre tibia (skinnebens) rotationsstabilitet i rotationsbevægelser i knæet.

Skærmbillede 2013-11-09 kl. 13.10.32

Læs her indlægget om tennisspiller Victoria Azarenka knæskade under Wimbledon 2013.

Fremover:

De belgiske forskere arbejder på at finde frem til en operationsmetode, der kan afhjælpe skader i ALL. Men før de finder metoden, kan det være at anatomien allerede har ændret igen. Indtil videre er der ingen undersøgelsestest for ALL og jeg vil fortsætte min undersøgelse og genoptræning af knæet som hidtil. Dog synes jeg at der i rehabiliteringen generelt er for stor fokus på VMO-musklen, for lidt fokus på bevægelser i knæets transverselle planer og lidt fokus på fear-avoidance mekanismer.

Skærmbillede 2013-11-09 kl. 12.46.43

 

Betyder det her at min anatomi bog nu forældet og ikke kan sælges brugt?

Skærmbillede 2013-11-09 kl. 13.34.26 Skærmbillede 2013-11-09 kl. 13.35.53

Reference

Pubmed: The anterolateral ligament of the human knee: an anatomic and histologic study

Fysio:  Opdagelse af et helt nyt ligament i knæet

Journal of Anatomy: Anatomy of the anterolateral ligament of the knee

Blog: what is the anterolateral ligament of the knee

Pubmed: Associates of physical function and pain in patients with patellofemoral pain syndrome.

Andreas Bjerregaard
Andreas Bjerregaard
Articles: 317

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *