Contador styrt #tibia #fraktur #brud #TourDeFrance

Hold nu kæft Alberto Contador er sej. De cykelryttere er ikke lavet af chokolade, imponerende mandfolk og smerteædere.

Følg med på facebook: tryk her

Skråt op med doping, de riders dyrker en sport hvor man i fx Tour de France kan forvente et x-antal brækket kraveben, håndled, lårben, kilometervis asfalt eksem og et dødsfald hvert 5-10 år.

Hvis det var sket i fodbold, så var lovgivning strammede med det sammen og et puf ville have ført til et rødt 

På mandagens 10. etape styrtede Tinkoff Tour håb Alberto Contador,  men Contador var ligeglad og cyklede næste 18 km. videre på hvad der senere viser sig at være et brækket skinneben, før han lader sig udgå af Tour de France. Nu venter en pause på 8-12 uger og derfor er der ingen forsvarlig måde Contador kan kører Vuelta A España (Spanien rundt).

Skærmbillede 2014-07-16 kl. 20.32.01

Det forlyder at Contadors brud sidder i den proximal del af tibia. Et område hvor 5-11% af tiba bruddene sætter sig som et result af varierende mekanismer. Lukkede brud som Contadors vil ofte fører til varus mal-alignment, specielt hvis fibula er intakt.

Skærmbillede 2014-07-16 kl. 20.32.27De fleste frakturer heler uden problemer, men forskellige komplikationer kan opstå enten lige efter hændelsen, under helingsprocessen eller år efter bruddet.

Disse komplikationer kan være lokal eller systemisk. Nogle af de mest almindelige lokale komplikationer omfatter neurovaskulær skade, infektion og osteoarthrose. Systemiske komplikationer omfatter fedt emboli, sepsis og chok.

Skærmbillede 2014-07-16 kl. 20.09.18Brud 

Vi kan ofte få 4. typer frakturer; lige (transverse), skrå (oblique), spiral eller komminut (comminuted (stumper)).

Komplikationerne til disse brud kan være;

  • Infektion; Variationerne af infektion omfatter cellulitis, absces, myositis, fasciitis, osteomyelitis og septisk arthritis (infektion i leddet). Derfor er antibiotika ofte nødvendig ved åbne benbrud.
  • Compartment syndrom; i forbindelse med brudet kan der ske en voldsom hævelse i den omkringliggende muskulatur, som kan forårsage sideløbende smerte.
  • Assosierede skader på nerve eller kar
  • Dyb venetrombose / emboli; der kan forekomme dyb vene trombose i forbindelse med brud, specielt i benene, dette kan forebygges ved tidlig bevægelse og aktiv muskelkontraktioner.
  • Forsinket heling; (brud der ikke gider hele)
  • Malalignment; frakturer der ikke heler i rette position

Hvem får frakturer på skinnebenet udover Contador.

Tibia fraktur ses ofte ved fald i high speed sportsgrene såsom skisport, ridning og cykling eller ved traume som foreksempel en takling i fodbold.

Skærmbillede 2014-07-16 kl. 20.15.20Skaderne må diagnosticeres ved røntgen. Personer klager over smerte og manglende evne til at vægtbærer. Minimale brud skal behandles med 6-ugers ikke-vægtbæring støvle, f.eks. airwalker,. Kommer der brud på Tibia plateau vil der ofte være relaterede til menisk eller ACL skader og så gælder andre genoptræning paradigmer.

Da jeg var Fysioterapeut i Brønshøj for få år tilbage, oplevede jeg et skrækkeligt benbrud i en træningskamp op til sæsonen.

En vores unge spillere gik ind i en herretakling med modstanderen og blev højtråbende liggende på græsset. Under fodboldsokken kunne man fornemme skinnebenet der var knækket på midten og stak ud. I denne akutte situation handlede det om at skabe ro og sørge for at spilleren ikke gik i chok inden ambulancen kom. Senere kunne røntgen bekræfte at både skinne- og lægben var brækket.  Hvis bruddet er alvorlig nok, og i denne case-situation, vil bruddet kræve operation for at hjælpe med at reparere og stabilisere knoglen, hvilket ofte involverer indsættelse af stænger og skruer i benet.

Øvelser

Øvelser for skinnebensbrud formål at fremskynde helingsprocessen samt forbedre vifte af bevægelse i din ankel og de omkringliggende leddene. Afhængig af sværhedsgraden af bruddet, vil du begynde træning og rehabilitation strækker overalt fra to uger til to måneder efter diagnose. Spørg din læge, før du begynder enhver øvelse rutine.

Nonarticular proximal tibia fractures: treatment options and decision making.

 

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 313

Leave a Reply

Your email address will not be published.