Rate of force development (RFD) og Stretch-shortning cyklusser (SSC)

Rate of force development (RFD) og Stretch-shortning cyklusser (SSC)

Af Lasse Ishøi og Andreas Bjerregaard

Indledning:

Rate of force development (RFD) er et udtryk for eksplosiv muskelstyrke, og mere simpelt hvor hurtig en atlet kan udvikle kraft på en given tid.

Dette er defineret som hastigheden hvorved de kontraktile elementer (myfribriiller) kan udvikle kraft.
Ved at øge RFD, kan man øge en atlets eksplosivitet. Derved kan en atlet udvikle en større kraft på en kortere tid, hvilket kan fører til øget performance, på en række parametre som sprint, hop, cykling, weightløftning.

RFD kommer typisk til udtryk gennem Stretch-shortning cyklusser (SSC) og afhængig af varigheden af SSC-længde klassificeres aktiviteten som enten langsom ((≥250 ms) eller hurtige SSC bevægelse (≤250 ms)

Et eksempel; Counter movement jump (CMJ) er klassificeret som langsom-SSC bevægelse da den typisk varighden af SSC typisk er omkring 500 ms, hvorimod sprint er klassificeret som en hurtig-SSC bevægelse da varigheden er omkring 89-90 ms.

Skærmbillede 2016-07-24 kl. 23.31.47

Fordi langsomme-SSC aktiviteter har længere tid til at udvikle kraft end hurtige-SSC aktiviteter udvikles der normalt højere peak-kraft ved langsomme-SSC aktiviteter. Til gengæld udvikles kraften ikke så hurtig som ved hurtige SSC-aktiviteter. Dette betyder at RFD normalt er lavere ved langsomme-SSC aktiviteter sammenlignet med hurtige SSC-aktiviteter.

På den anden side, vil det tager det mellem 140-710 ms at udvikle maksimalt kraft (peak force) ved forskellige hop, hvilket resultere i at der under hurtige SSC aktiviteter ikke kan udvikles maksimalt kraft. Til gengæld produceres der en høj RFD pga. hastigheden på bevægelsen.

Aktiviteter med et større bevægelsesudslag er typisk kategoriseret som langsomme SSC-bevægelser, mens bevægelser med lille bevægelsesudslag er karakteriseret som hurtige SSC. Fx CMJ (langsom SSC) ses et stort bevægelsesudslag, mens der er et mindre bevægelsesudslag under sprint (hurtig SSC).

Praktisk at kan dette bruges som indikation på om en aktivitet er en langsom SSC eller hurtig SSC aktivitet.

Skærmbillede 2016-07-24 kl. 23.41.22

Hvad forudsager forbedringer i RFD?

Forbedringer i RFD kan være skabt af både en øget stivhed i muskel-sene overgangen, forbedret muskelkraft via ændringer af muskelfiber (fra type I til type IIA) og et øget neural stimulering af træning. 

Hvorfor er RFD vigtig i Sports?

Udvikling er kraft er essential i mange sportsgrene. Forskning har vidst, at en forbedret RFD er direkte forbundet med bedre performance i hop, vægtløftning, cykling, sprint og i golf sving. Disse forbedringer har dannet en teori om at bedre RFD kan give bedre resultater. 

Tænk RFD ind i øvelserne

Hvis en øvelse er karakteriseret som hurtig-SSC aktivitet (sprint 80-90 ms) kan det være fordelagtig at lave intervaler med bevægelser af ≤100 ms. Acceleration er ofte refereret til early phase RFD mens >100s time-intervals (med større bevægelsesudslag) refereres til late phase RFD.

Man vil gerne forbedring RFD samtidig med at Peak RFD tid reduceres, hvorved at atleten kan udvikle større kraft på kortere tid og dermed forbedre sin eksplosivitet.

Men omvendt, hvis man kun træner et bestemt mønster med samme peak tid fx. styrketræning, så er det sandsynligt at atleten kun vil forbedre sig i aktiviteter der ligner dette. Men fx at kombinere styrketræning og plyometrisk træning har vist sig at forbedre performance end styrketræning eller plyometrisk træning alene.

Konklusion

RFD er et udtryk for eksplosiv kraft og studier har vist koblinger mellem højere RFD og bedre performance. En lang række øvelser (styrketræning, ballistic træning, OL vægtløftning, plyometrisk træning og balance øvelser) har vist sig bidragene til at forbedre en række præstationsparametre

Referencer

https://www.strengthandconditioningresearch.com/rate-of-force-development-rfd/

Skærmbillede 2016-07-25 kl. 00.19.40.png

 

 

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 317

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *