Har du styr på din træningsprogression og din work:load ratio

Har du styr på din træningsprogression og din work:load ratio

Har du styr på din træningsprogression og din work:load ratio?

En pludselig øget træningsmængde og flere kampe øger risikoen for skader.

Det er ofte ikke træningen og kampene i sig selv, det er de træninger og kampe du ikke er klar til.

Du kan med fordel kigge tilbage på dine fire seneste ugers træningsintensitet, før du planlægger at skrue op med din træningsmængde.

For gøre træningsbelastning mere forståeligt, benytter vi alkohol-metaforen.

Man kan sammenligne træningstolorance, som din tolorance over for alkohol. Her får du heller ikke tømmermænd af øl, men kun af de øl du ikke var klar til. Forestil dig at du og dine venner planlægge en “store aften” for at fejre en vigtig milepæl. Det eneste problem er, at du aldrig har drukket alkohol før. Du drikker en øl og du er beruset, fordi du ikke har nogen “tolerance” til øl (lad os kalde det “øl-tolerance”). Over en periode, fester du hver fredag og lørdag aften; nu kan du drikke 6, 7, eller endda 8 øl, før du bliver beruset. Du har forbedret din øl tolerance.

Men blot fordi du har forbedret din øl-tolerance, betyder det ikke, at du kan håndtere shots, og blot fordi du har tolerance over for øl, giver det ikke automatisk et forsvar mod rødvin.

Men hvad har alkohol med sportsskader at gøre?
Den første træningssession er altid den sværeste, men over tid vil ømhed (DOMS) efter træning reduceres. Men det er vigtigt at overveje, at ligesom øl og shots bære forskellige risiko for at få tømmermænd. Du har bygget din Øl-tolorance langsomt op (træning), så vil shots (ekstra kampe i ugen) udsætte dig for større risiko for at få tømmermænd (en skade).

Moralen med Øl-metaforen.
Uanset om du er begynder et øvelse program for første gang, eller er konkurrence atlet bliver du nødt til at udsætte din krop for den rette træning belastning, og tager du et shots i din træning (spikes), øger du risikoen for skader.

skaermbillede-2017-02-16-kl-11-45-40

——————————————————————

skaermbillede-2017-02-16-kl-12-25-36
Fysioterapeut, ph.d. Merete Møller, tidl. dobbelt verdensmester for både ungdoms- og A-landshold, blev allerede som 21-årig erklæret håndboldinvalid og hun har ikke spillet siden. I dag forsker hun i håndboldskader og hvordan vi forebygger dem.

Merete fulgte næsten 700 unge håndboldspillere mellem 14 og 18 år, fulgt gennem 31 uger af en håndboldsæson. Når en håndbold spiller fik et program, blev en fysioterapeut sent ud for at forsøge at diagnosticerer skaden.

Vi var en af de fysioterapeut der kom ud til to klubber i hovedstadsområdet. Her forsøgte vi kan at katagoriserer skaden, og var den en skulderskade fulgte vi en helt bestemt skulderundersøgelse algoritme. Denne algoritme benytter vi fortsat på klinikken.

Der derfor ekstremt spændende at følge de resultater der kommet ud af studiet.

Det er meningen at det skal gøre ondt at dyrket sport. Der er mange metoder til at se efter din træningsbelastning, af af dem er en simpel træningsdagbog.

Har du en skade der forhindrer dig i at performe så kan du book en tid på http://www.søernesfysioterapi.dk, og vi kan hjælpe med at opbygge din træningstolerance og hjælpe med at holde øge med din træningsbelastning.

 

http://politiken.dk/sport/art5834117/Nu-vil-hun-hindre-eksplosion-i-unges-skulderskader
http://bjsm.bmj.com/content/early/2017/01/19/bjsports-2016-096927.short?rss=1
https://thesports.physio/2016/07/26/whats-beer-got-to-do-with-sports-injuries-a-guest-blog-by-dr-tim-gabbett/

 

skaermbillede-2017-02-16-kl-12-18-43skaermbillede-2017-02-16-kl-12-18-33

Default image
Andreas Bjerregaard
Articles: 313

Leave a Reply

Your email address will not be published.